top of page

Oferta educațională

logo.png

      Programul activităților este structurat conform Curriculumului pentru învățământul preșcolar și a Planului cadru pentru învățământul preșcolar.

      

     Educaţia copilului începe de la naştere. Educaţia timpurie, în România, ca în întreaga lume, cuprinde educaţia copilului în intervalul de vârstă de la naştere până la intrarea acestuia la şcoală. Grădiniţa, ca serviciu de educaţie formală asigură mediul care garantează siguranţa şi sănătatea copiilor şi care, ţinând cont de caracteristicile psihologice ale dezvoltării copilului, implică atât familia cât şi comunitatea în procesul de învăţare. Ca note distinctive ale educaţiei timpurii am putea aminti:

-copilul este unic şi abordarea lui trebuie să fie holistică (comprehensivă din toate punctele de vedere ale dezvoltarii sale);

- la vârstele mici este fundamental să avem o abordare pluridisciplinară (îngrijire, nutriţie şi educaţie în acelaşi timp);

-adultul/educatorul, la nivelul relaţiei “didactice”, apare ca un partener de joc, matur, care cunoaşte toate detaliile jocului şi regulile care trebuie respectate;

-activităţile desfăşurate în cadrul procesului educaţional sunt adevărate ocazii de învăţare situaţională;

- părintele nu poate lipsi din acest cerc educaţional, el este partenerul-cheie în educaţia copilului, iar relaţia familie – grădiniţă - comunitate este hotărâtoare.

Activitățile din programul zilnic se împart în mai multe categorii:

1.Activități de dezvoltare personală

2.Activități la alegerea copilului

3.Activități de tip rutină(servirea mesei, salutul,etc.)

Toate activițățile sunt realizate după cele şase teme curriculare integratoare:

  • Cine sunt/suntem ?

  • Când/cum și de ce se întâmplă ?

  • Cine și cum planifică/organizează o activitate ?

  • Cum este/a fost și va fi aici pe pământ ?

  • Cu ce și cum exprimăm ceea ce simțim ?

  • Ce și cum vreau să fiu ?

Activitățile de dezvoltare personală sunt structurate pe domenii experiențiale după cum urmează:

1.Domeniul estetic şi creativ - acoperă abilităţile de a răspunde emoţional şi intelectual la experienţe perceptive, sensibilitatea faţă de diferitele niveluri de manifestare a calităţii, aprecierea frumosului şi a adecvării la scop sau utilizare.

2.Domeniul om şi societate - include omul, modul lui de viaţă, relaţiile cu alţi oameni, relaţiile cu mediul social, ca şi modalităţile în care acţiunile umane influenţează evenimentele. Domeniul are o extindere şi către contexte curriculare care privesc tehnologia, în sensul abordării capacităţilor umane de a controla evenimentele şi de a ordona mediul.

3.Domeniul limbă şi comunicare - acoperă stăpânirea exprimării orale şi scrise, ca şi abilitatea de a înţelege comunicarea verbală şi scrisă. Se apreciază că prin ascultare şi exprimare în situaţii de grup, preşcolarii devin capabili să exploreze experienţele altor persoane şi să-şi extindă astfel propriul repertoriu de experienţe semnificative. Se urmăreşte ca aceştia să vorbească cu încredere, clar şi fluent, utilizând modalităţi de exprimare adecvate pentru diferite categorii de auditoriu.

4.Domeniul ştiinţe - include atât abordarea domeniului matematic prin intermediul experienţelor practice cât şi înţelegerea naturii, ca fiind modificabilă de fiinţele umane cu care se află în interacţiune.

5.Domeniul psiho-motric acoperă coordonarea şi controlul mişcărilor corporale, mobilitatea generală şi rezistenţa fizică, abilităţile motorii şi de manipulare de fineţe, ca şi elemente de cunoaştere, legate mai ales de anatomia şi fiziologia omului.

Principala formă de desfășurare a activităților în grădinița noastră este jocul.Jocul este forma naturală de învăţare şi, în acelaşi timp, de exprimare a conţinutului psihic al fiecăruia. Un bun observator al jocului copilului poate obţine informaţii preţioase pe care le poate utiliza ulterior în activităţile de învăţare structurate. 

Cadrele didactice calificate din grădinița noastră urmăresc să îmbine mereu jocul cu metode activ-participative astfel încât procesul instructiv-educativ să fie eficient dar și atractiv pentru copii.

bottom of page